Saç Ekimin Yan Etkileri Var Mıdır?

  • Ana Sayfa
  • Saç Ekimin Yan Etkileri Var Mıdır?
Blog

Saç ekimi yaptırmak isteyen kişilerin en sık sorduğu sorulardan bir diğeri ise ‘ saç ekimin yan etkileri var mıdır’ veya ‘saç ekiminin zararı var mıdır’ şeklindedir. 

Saç ekimi son yılların en yaygın estetik operasyonları arasında yer alırken aynı zamanda cerrahi bir müdahaledir. Bu nedenle kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte bir takım yan etkilerin olması çok olağan bir operasyondur. Bu yan etkilerin minimum seviyede olmasını sağlamak içinse mutlaka işin ehli olan uzman hekimlerden ve profesyonel sağlık kurumlarından hizmet almak önemlidir. 

Saç ekimi operasyonları esnasında en önemli unsurların başında sterilizasyon gelmektedir. Mutlaka steril ortamlarda ve bu konuya önem gösteren hekimler tarafından hizmet alınmalıdır. Saç ekimi öncesinde planlamanın doğru yapılması, hastaya uygun saç ekimi tekniğinin belirlenmesi bu yan etkileri yine minimum seviyeye indiren faktörler arasındadır. Saç ekimi yapılacak olan kişinin hastalık geçmişi ve varsa kronik rahatsızlıkları devamlı kullanılan ilaçların bilgisi de mutlaka hekim ile paylaşılmalıdır. 

Saç ekimi operasyonları için profesyonel olmayan kurumlarda ve tecrübesiz hekimlerden alınan hizmetler sonucunda hem başarısız bir saç ekimi işlemi hem de donör bölgede kalıcı hasar, doğal olmayan saç ekimi, enfeksiyon ve daha bir çok kalıcı hasarlarla karşılaşmak mümkündür. 

Genel olarak özetlemek gerekirse saç ekimi operasyonu sonrasında bir takım yan etkiler görülmesi çok olağandır. Ancak bu yan etkiler hafif olarak tabir edilen ve hekim kontrolünde seyretmesinde sakınca olmayan yan etkilerdir. 

Saç ekimi öncesinde en çok merak edilen konular arasında yer alan saç ekiminin yan etkileri yoktur ancak saç ekimi sonrası karşılaşabileceğiniz semptomlar aşağıdaki gibidir. 

KABUKLANMA

Saç ekimi operasyonlarında en sık görülen semptomlardan biride kabuklanmadır. Saç ekimi sonrasındaki ilk 48 saat içinde saç ekimi yapılan bölgede kabuklanmalar görülebilmektedir. Bu durumda panik olmanıza gerek yoktur. Kabuklanma aynı zamanda iyileşme belirtisidir. Saç ekimi sonrası oluşan kabuklanmaya herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır. Kabukların soyulmaması ekimin ve kıl köklerinin sağlığı açısından önemlidir. Nitekim kabukların soyulması direk olarak kıl köklerine zarar verebilmektedir. Saç ekimi sonrası Ortalama 2 haftalık bir zaman içerisinde kabuklanmanın kendiliğinden iyileştiği görülebilmektedir.

Saç ekimi sonrasında kabuklanma oluştuğunda herhangi bir endişeye gerek olmadan hekiminizin yönlendirmelerine uyum göstermeniz varsa verdiği ilaçları kullanmanız önerilmektedir. 

Bu zaman zarfında şampuan seçimi de önem taşımaktadır. Saç ekimi sonrası kabuklanma aşamasında da kullanabileceğiniz şampuanlar hususunda hekiminizden destek isteyebilirsiniz. 

KAŞINTI

Saç ekimi operasyonları sonrasında en yaygın ve sık görülen yan etkilerden biridir kaşındır. 

Saç ekimi sonrasında oluşan kabuklanma kendiliğinden iyileşirken bu zaman zarfında kaşıntılar görülmektedir.  Kaşıntının başlaması durumunda en önemli detay söz konusu bölgenin kesinlikle kaşınmaması gerektiğidir. Nitekim saç ekimi sonrasında kaşıma, yeni ekimi yapılan köklerin zarar görmesine sebebiyet verebilmektedir. 

Kaşıntı aynı zamanda iyileşmenin göstergesidir. Saç ekimi sonrasında ilk 2 hafta boyunca devam eden kaşıntı, kabuklanmaların iyileşmesi akabinde kendiliğinden geçecektir. 

Kaşıntının ileri safhada artması durumunda ise endişelenmeden hekiminizle iletişime geçmeniz önerilmektedir. Nitekim hekiminizin önereceği ilaçlar ile bu kaşıntıyı minimum seviyeye indirmek mümkündür. 

SİVİLCELENME

Sivilcelenme, saç ekimi yan etkileri arasında en sık görülen problemlerden biridir. Bunun nedeni micromotor cihazının çevredeki kökleri derinin altına itmesi sebebiyle oluşmaktadır. Saç ekimi operasyonundan sonra bazen 2 aydan daha fazla süren bu sorun, can sıkıntısına neden olsa da geçici bir durum olduğunu unutmamak gerekir. Şok dökülme sonrası daha fazla görülen bu probleme karşı, kişinin saç yıkamalarını ve masaj yapmayı ihmal etmemesi ile geçecek bir durumdur.

ÖDEM

Saç ekimi operasyonları sonrasında, kabuklanma, kaşıntı gibi semptomlar gibi en yaygın görülen bir diğer husus ise ödem oluşması ve şişliktir. Saç ekimi sonrasındaki ilk 48 saat içerisinde yüz bölgesi de dâhil olmak üzere şişlikler görülebilmektedir. Saç ekimi veya cerrahi tüm operasyonlar sonrası şişlik ve ödem beklenen bir durumdur. Saç ekimi sonrası oluşan ödem ve şişlikte yine kaşıntı ve kabuklanmada görüldüğü üzere kendiliğinden geçecek bir durumdur. 

Herhangi bir paniğe gerek olmamakla birlikte hekim tavsiyelerinin dikkate alınması yeterlidir. Ortalama 1 hafta içerisinde şişkinlik ve ödemin kendiliğinden geçtiğini görmek mümkündür.

Ancak bazı durumlarda bu zaman zarfında ödem geçmemiş ve beraberinde yüksek ateş, halsizlik ve titreme başlıyorsa mutlaka hekime başvurulmalıdır. 


ENFEKSİYON

Saç ekimi operasyonları aynı zamanda cerrahi müdahalelerdir. Bu nedenle steril ortamlarda hizmet alınması oldukça önemlidir. Steril olmayan ortamlarda gerçekleşen operasyonların enfeksiyon riski de oldukça yüksektir. Saç ekimi sonrasında koruma süreci enfeksiyonun önlenmesi amacıyla önemlidir. Saç ekimi sonrasında hekiminizin önerdiği antibiyotiklerin düzenli kullanımı enfeksiyon riskini minimuma indirecektir. 

Saç ekimi sonrasında hekim önerilerini dikkate almanız ve verilen ilaçların kullanımına önem gösterilmesi saç ekimi operasyonlarında en önemli aşamalardan biridir. 


HIÇKIRIK

Saç ekimi operasyonları sonrasında en nadir görülen semptomlar arasında hıçkırık görülmektedir. Genel olarak istatistiklere bakıldığında ortalama yüz kişiden beşinde böyle bir yan etki görüldüğünü söylemek mümkündür. Saç ekimi sonrası en nadir görülen belirtiler arasında olan hıçkırık, saç ekimi operasyonu sırasında, öncesinde veya sonrasında aşırı heyecanlı ve stresli hastalarda görülmektedir. Saç ekimi sonrası görülen hıçkırık ortalama 2 gün kadar belirli aralıklarla devam ede ve kendiliğinden geçer.

Sizlerde saç ekimi hakkında daha detaylı bilgi almak, saç ekim fiyatlarını öğrenmek ve ücretsiz ön muayene randevusu almak için bizimle iletişime geçiniz.