Saç Ekimi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

  • Ana Sayfa
  • Saç Ekimi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Blog

Günümüz şartlarında düzenli beslenme alışkanlığı maalesef ki herkes için minimum seviyelere inmiş durumda. Günlük hayatın içinde çoğu zaman beslenmeye özen gösterilemediği gibi zaman zaman öğün geçiştirildiği aperatiflerle günün bitirildiği ve maalesef sağlıksız beslenmenin çok yayıldığı görülmektedir. Sağlıklı beslenmek, vitamin ve mineral ağırlıklı gıdalar tüketmek hem genel vücudun direncini arttırıp hastalıklara karşı korunmanızı sağlarken, hem de belli cerrahi operasyonlar sonrası iyileşme olumlu yönde etkilemektedir. 

Saç ekimi her ne kadar estetik bir operasyon olsa da aynı zamanda cerrahi bir uygulamadır. Bu nedenle operasyon sonrası koruma ve iyileşme sürecinde maksimum özen gösterilmesi saç elimi operasyonunun başarısını dolaylı yoldan etkilemektedir. 

Saç ekimi yaptıracak veya saç ekimi yaptırmaya karar vermiş kişilerin saç ekimi sonrası süreçle ilgili en sık sorduğu sorular ise; saç ekimi yaptırdıktan sonra nelere dikkat etmeliyim, saç ekimi yaptırdıktan sonra nasıl beslenmeliyim veya saç ekimi sonrası beslenme nasıl olmalıdır?  şeklindedir. Çünkü saç ekimine karar verirken bilinmelidir ki saç ekimi operasyonunun başarısını etkileyen en önemli aşama saç ekimi sonrası koruma sürecidir.

Saç ekimi sonrası süreçte hem iyileşmeyi etkileyen hem de ekilen saçların sağlıklı köklere sahip olması ve sağlıklı şekilde uzaması için en önemli adımlardan biride beslenme düzenidir. 



Beslenme alışkanlığının düzenli ve sağlıklı gıdalardan oluşması önerilmektedir. Saç kökleri vücuda giren vitamin ve minerallerden beslenmektedir bu nedenle beslenme şeklimizde ağırlıklı vitamin ve minerallere yer vermemiz önemlidir. Peki? saç ekimi sonrası ağırlıklı tercih dilmesi gereken vitamin ve mineraller nelerdir nelerde bulunur?

Saç ekimi sonrası tüketilmesi önerilen vitaminler ve gıdalar;
  • B vitaminin Saça Faydası ve B vitamini içeren gıdalar: 

B vitamini saçın genel hatları ile uzaması ve saç tellerinin güçlenmesinde fayda sağlamaktadır. B vitamini saç foliküllerini direkt beslediğinden dolayı saçlara ve köklere faydası yüksektir. 

B vitamini içeren besinler; Baklagiller, ıspanak ve benzeri yeşil yapraklı sebzeler, et ve hayvansal gıda B vitamini içeren gıdalar arasındadır. 


  • Çinkonun Saça Faydası ve Çinko içeren besinler: 

Saç dökülmelerinin en temel nedenlerinden biride çinko eksikliğidir. Çinko eksikliğine bağlı saç dökülmeleri en sık kadınlarda görülebilse de erkeklerde de bu görülmektedir. Saç ekimi sonrası saçları ve kökleri beslemek ve doku onarımı konusunda çinko önemli fayda sağlamaktadır. 

Çinko içeren besinler; Kırmızı et, balık, karides, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, ceviz badem ve yumurta çinko içeren gıdalar arasındadır.



  • Demirin Saça Faydası ve Demir içeren besinler: 

Saç dökülmelerinde çinko eksikliği kadar önemli bir rol oynamaktadır demir eksikliği. Öyle ki yoğun saç dökülmelerinde, ekseriyetle ilk teşhisin demir eksikliği olduğu görülebilmektedir. Demir eksikliği keratin üretimini yavaşlattığı ve azalttığı için saçların beslenemez. Beslenemeyen saçlar oldukça cansızlaşır ve dökülmeye başlar. Saç ekimi sonrası saçların beslenmesi ve güçlenmesi ise oldukça önemlidir. Özellikle ekilen saçların uzama evresinde saçların oldukça güçlü bir yapıya sahip olması için demir oldukça önemli fayda sağlamaktadır.

Demir içeren besinler; Tavuk, hindi, sakatatlar, buğday, hurma ceviz ve pekmez demir bakımından zengin gıdalardır. 


  • E vitamininin Saça Faydası ve E vitamini içeren besinler: 

E vitamini içerdiği antioksidan sayesinde vücutta oluşan yaraların iyileşmesi konusunda oldukça önemli rol oynar. Saç ekimi sonrasında, saç ekimi yapılan bölgede oluşan yaraların iyileşmesi aşamasında e vitamini oldukça fayda sağlayacaktır. 

E vitamini içeren besinler; Zeytinyağı, balık, badem, ay çekirdeği, fındık gibi kuruyemişler E vitamini içeren gıdalar arasındadır. 



  • A vitamininin Saça Faydası ve A vitamini içeren besinler: 

A vitamini hücre ve dokuların büyümesi ve iyileşmesi sürecinde en önemli vitaminler arasında yer alır. Özellikle saç ekimi operasyonu sonrasında dokuların iyileşme sürecinde en etkili vitaminler arasındadır. 

A vitamini içeren besinler; Yumurta, peynir, süt, yeşil elma, balık ve meyveler A vitamini açısından zengin gıdalar arasındadır. 


  • Amino Asitlerin Saça Faydası ve E vitamini içeren besinler: 

Amino asitler saçların güçlenmesi konusundaki en önemli vitamin ve mineraller grubundadır. Amino asit eksikliğinde vücutta ilk saçlar etkilenmektedir. Saçlar kırılarak dökülür, cansızlaşır ve büyümesi yavaşlar. Bu nedenle saç ekimi sonrası güçlü saçlar için amino asit önemlidir. 

A vitamini içeren besinler; kırmızı et, süt ürünler, balık ve hindi aynı zamanda muz ve karpuz amino asitler açısından zengin gıdalardır.